Biblia e-könyvek: szokatlan Szentírás formátum, de egyre népszerűbb

„A nyomtatott Biblia, mint minden nyomtatott könyv, fizikai tárgy. Ennek hiánya sok vallásos olvasó számára okoz gondot, akár úgy is, hogy néhányuk számára a Biblia látható jele a vallásosságnak, miközben a digitális könyv ezt nem nyújtja” – írja Koltay Tibor a Könyv és Nevelés 2016/3. számában, meghivatkozva egy angol nyelvterületen lefolytatott kutatást.

De hogyan juthat az olvasó szabadon, ingyenesen a Szent Könyvhöz magyar nyelven? A választék óriási, képes változatoktól az ékírásos verzióig…  De nézzünk néhány konkrét letöltési lehetőséget.

book-1209805_960_720.jpg

Az első lehetőség a Magyar Elektronikus Könyvtár. Ha nem akarunk keresgélni, elég a sikerlistára kattintani. Jelenleg a havi népszerűségi lajstromon az ötödik helyet foglalja el egy Biblia (könyvészeti adatok nélkül). Csakhogy ez hangoskönyv. Figyelve a MEK havi sikertáblázatait, gyakran előfordul, hogy az első tízben két, akár három Biblia is előfordul.

A MEK állományában ugyanis nyolc különböző Biblia változat található. Van köztük az első Bibliák egyike hasonmás kiadása, és a legfrissebb fordítások, átdolgozások is elérhetők.

A Magyar Evangélikus Digitális Tár az Ó- és az Újszövetségből ad részleteket, alapos háttértanulmányokkal. Két evangélium külön is letölthető.

A Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár gazdag bibliamagyarázatokban. Új Szövetségi Szentírás címmel található meg maga a Biblia.A formátumok kissé elvaultak, viszont praktikusak.  

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapjáról kiindulva érhetők el a katolikus bibliák a Könyvtár menüpont alatt. Rendkívül gazdag a kínálat, több fordítás, változat szerepel a portálon. A Magyar Bibliatársulat friss verziója is elérhető, csakúgy, mint a reformátusok által használt szöveg. A kereshetőség az egész állomány kiterjedő. Magyar mellett sok más nyelvű bibliák is a letölthetők. A Magyar Bibliatársulat egyébként Bibliaismereti játékokat is nyújt, sok más online és digitális platformra szerkesztett bibliatartalmak mellett.

A biblia-applikációk is népszerűek, többségükben ingyenesek. A Google Play-en és az Apple iTunes-án szinte megszámlálhatatlan a sok variáns. Vigyázni kell azonban, sok a jószándékú kezdeményezés, amely olykor terhes is lehet (folyamatos e-mail küldés, napi idézetposta, stb.)   

A fentebb idézett tanulmány további gondolatokat fűz az online bibliaolvasáshoz: „…további tanulságokkal szolgál a Biblia digitális változatainak hatását vizsgáló felmérés, amelynek készítői pozitív és negatív megítélésekkel egyaránt találkoztak. A kényelem fontos szempontnak bizonyult, például azért, mert okostelefonon állandóan használójánál lehet. Ennek a közelségnek még teológiai hatását is érezték egyesek, úgy ítélvén meg, hogy ilyen módon közelebb tudnak kerülni Istenhez. Ugyanakkor a képernyőn a Biblia nem különbözik más könyvektől, amivel nem különül el a vallásos és nem vallási természetű olvasás, ráadásul nincsenek meg az értelmezést és a bevésést segítő szövegelemek. Emellett a digitális forma arra sarkallja az olvasót, hogy elszigetelt szövegdarabkákat olvasson, továbbá sok a figyelmet elterelő és nem odaillő információ.”

Címkék: biblia mek ekönyv