Könyvek árai: múlt és jelen

A tavasz az olvasás évszaka. Csakhogy drága időtöltés a friss napfényre húzódni egy új könyvvel. Szemezgetve a könyvkereskedők portáljain a kortársak műveiben, azt kell mondanom, emelkednek az árak. Különösen igaz ez az e-könyvekre vonatkozóan. Az Amazonon már régóta trend, hogy egyes e-könyvekért többet kérnek, mint a nyomtatott verzióért. Talán itthon is ez a jelen és a jövő?

Marad az ingyenesség, ebben a témakörben az e-book vezet. Megszámlálhatatlan helyről lehet legálisan, szabadon jó könyvhöz jutni az interneten. Néhány jó portált az előző posztban bemutattunk.

De mi számít soknak vagy kevésnek, ha könyvek díjtételeiről van szó?

szaz_korona.png

Néhány ehhez kapcsolódó ténynek megpróbáltam utána menni. Annál is inkább érdekes ez (azontúl, hogy a problémadimenzió örökzöld, ami a kultúra áru voltát érinti), mert a free könyv átrendezi a könyvkereskedelem viszonyrendszerét. Akár tudomásul vesszük, akár nem: a Net odahat, hogy az olvasás és a könyvvásárlás (akár e-könyv, akár print) közti szakadék nő, egyre mélyül. Erről többet a már kéziratban lévő és rövidesen megjelenő „Az ingyenes olvasás kalauza” kötetben.

Mit tudhatunk meg a könyvek árairól régi folyóiratokból?

Éppen kétszázharminc éve 1788-ban a Bécsi Magyar Múzsa közli Landerer Mihály az év márciusában megjelenő magyar könyveit. Tudósítás címszó alatt, nem reklám ajánlatként. Ez a felütés: „A többi Könyvek között, ezek az új Magyar Könyvek is találtatnak Füskúti Landerer Mihálynál, Pozsonynál, Kassán és Pesten.” 20-40 krajcár között állnak be az árak, a már ismertebb szerzők és a szerelmes történetek egy forintra felmennek. Nincs új a nap alatt, a politikai röpirat (Miért nem szerettetik József császár az ő népétől), szinte ingyenes, potom hat krajcárért zsebbe csúsztatható. Összehasonlításul: egy icce tej (0,85 deci) 2 krajcár, egy kőműves-mezőgazdasági inas bér egy napra 12-15 krajcár a XVIII század második felében.

A fura az, hogy arányaiban talán az árak nem változtak a kétszáz évvel ezelőttiekhez viszonyítva. Csak annyiban, hogy a politikai brosúrák ma ingyenesek, nem kell érte kb. három liter tej árának megfelelő összeget a kasszába üttetni.