Jót s jól! E-könyvek szabad elvitelre

Megszoktuk, hogy a könyvárudákban – legyen az utcai kis butik vagy fényes plázacsarnok – a termékért, azaz a nyomtatott könyvért fizetni kell. Vannak leárazások, nagy akciók, de a pénztárnál elő kell vennünk a tárcát. Még az antikváriumok előtt árválkodó kartondobozokból is ötven-száz forintokért kutrászhatunk ki egy megtetsző kötetet, tehát semmiképp sem szabad a vásár, még ha fémpénz is elég a pultnál.  

Más a helyzet azonban az online könyvesboltokban.

Az e-book termékekért fizetni kell természetesen, ám az árcédulás művek mellett megtalálhatók nagy számban az ingyenesen elérhető, szabadon letölthető írások is. Nem a senkinek sem kellő irodalom vagy szakmunkák várnak érdeklődőre a free kategóriában. Éppen ellenkezőleg: többnyire klasszikusok, vagy egyes témák kiemelt szöveges teljesítményei kínálkoznak az online böngésző elé.

Érdemes szemlézgetni, hogy a nagy könyváruházak mit kínálnak szabad letöltésre. Ha a választék tetszik, és le is kaparint néhány szabad művet a reménybeli vásárló, az online könyvde már el is érte célját. Megnyert egy olvasót, aki később tartós ügyféllé válhat.

Mit kínálnak tehát a magyar virtuális könyvkereskedések?

Multimédiaplaza

Ahogy felugrik az oldal, nagy villogással jelzi egy méretes banner: „Szabadon letölthető”. Száztizenöt mű szerepel a kínálatban. Történelmi munkák (köztük a BBC magyar kiadású History magazinjai), szakpublikációk a tudományok minden területéről, és magyar klasszikusok, mint Jókai, Mikszáth, és mindenek felett sok Karinthy. Elérhető a „Volt egyszer a könyv...Olvasás az elektronikus időkben” című összeállítás is.

free_ebook.png

Publioboox

Külön sorban, szép rendezettségben, szembeugróan fut az „Ingyenes könyvek” elnevezésű, kiterjedt könyv-láncolat. (Egyedül itt nem félnek az ingyenes szótól, másutt kerülik ezt a lekicsinylőnek tartott kifejezést. Pedig dehogyis az. Az e-könyv geneziséhez eleve hozzá tartozik az ingyenesség fogalomköre, mint hajdan a nyomtatott könyvhöz is az első időkben.) Népszerű romantikus mai történetek, fantasyk, és sok-sok szakmunka érhető el. Külön ajánlható Kaptás András „2148 A szingularitás éve regénye.” A tartalomról:

„Születtél 2110-ben Bostonban. Ez minden, amire emlékszel előző életedből. Több, mint kétszáz évet sodródtál az űrben holtan. 1000 csillagászati egységre a naptól, az Oort felhő peremén kapnak el, és élesztenek újra egy űrállomáson, ahol mindentől távol összesen három ember él, és dolgozik. Az évszám 2382. A technika sokat fejlődött, de az ember maga alig. Biológiai szükségleteink szolgái leszünk mindig is. A gépek meg a mi szolgáink. Kivéve a Szingularitás. Ők nem szolgálnak. Ők szabadok ...”

Adamobooks

Ötvennyolc ingyenes kötet, széles műfaji választékban. Klasszikusok (Gárdonyi), népszerű szerzők (Rejtő), szakmunkák, exkluzív kiadványok sorakoznak. Igényes anyag, az „ingyenes” rovat jól láthatóan, a főmenüből kiugrik.

Book and Walk

Az eBook fülre kattintva tárul fel az ingyenes kínálat. Nagyon kulturált oldal, sok könyvön kívüli, általános műveltségi információval. 327 kötetből áll a free kínálat: kurrens szerzők is ingyenesek, több néhány évtizede nagyon olvasott szerző műve is elérhető szabadon, többek között újságírók publicisztikai vagy riportkötetei.

iPubs

Itt is a kezdőoldalról kézre állóan, azonnal érzékelhető a free állomány. Mindössze nyolc kötet, de azok között vannak igazán keresett regények is. Joseph Conrad „A Narcisszus négere” csemegének számít, jó fogás. A történetről:

„A címszereplő, James Wait, egy Nyugat-Indiai néger matróz, utolsó pillanatba kerül fel egy Bombayből Londonba tartó kereskedelmi hajóra, a Narcisszusra. A hajón derül ki, hogy Wait beteg, tüdőbajos és haldoklik, így társai elkülönítik őt. A beteg sorsa azonban felkelti a legénység jó pár tagjában az emberbaráti érzéseket.”  

 

iTunes, Google Play, Amazon, Smashwords

A magyar könyvforgalmazók mellett feltétlen említeni kell a globális kereskedők ingyenes szelekciójú magyar nyelvű árubőségét. Glédában állnak a kedvelt kiadványok, és nem is probléma megtalálni a free kategóriát. Az Amazon ugyan nem listázza ki külön a free műveket, ott keresni kell szerző vagy téma szerint, ám a Kobo, az iTunes kiemelt helyen jelzi a free regisztert. Klasszikusok, népszerű művek, mind-mind kínálkoznak.  A Google Play polcról szemlézve csak: Verne, Karl May tömegével. Bulgakov, Andersen, Kafka szép számmal. Persze említeni kell a 0,49 euro centes vagy 0,99 dolláros könyveket is. Ezek szinte a szabad kellemességekhez tartoznak, ha nem is szó szerinti értelemben ingyenesek. Mesekönyvek áradata, szépen illusztrálva tartoznak ide például.