Könyv és olvasója: meglepő tárlat

Az Europeana kultúráról mesél. Kontinensünk íróinak, művészeinek alkotásait prezentálja. Sok a könyves vonatkozás, bár természetesen az összeurópai bemutató inkább a nem nyelvi kötöttségű művekre koncentrál. Zene, képzőművészet, film viszi a prímet.

Zord a cím: Bookplate, or ex-libris, or exlibris.

Mit rejt ez a megfogalmazás? Tulajdonosi könyvcímkék kiállítását. Itthon is a bevett kifejezés: ex libris. A szótár szerinti jelentése a kifejezésnek: olyan sokszorosított, grafikai alkotás, melyet a könyv kötéstáblájának belső oldalára ragasztanak és a tulajdonos nevét tartalmazza. Az ex libris külön kis grafikai melléküzemággá fejlődött szerte Európában és nálunk is. Itthon talán legismertebb Kozma Lajos munkássága ebben a műfajban. A múlt század első felében sorra tervezte a művész (egyben könyvillusztrátor és építész) sajátos hangulatú beragasztható képecskéit. Az Iparművészeti Múzeum virtuális ex libris gyűjteménye közel hetvenezer művet mutat be.  Ez a világ egyik legnagyobb ilyen kollekciója, gazdag tárháza a könyvjegy műfaj neves grafikusoktól és jeles könyvgyűjtőktől származó emlékeinek. A kollekció jelentős része három neves gyűjtő, a grafikusként is ismert Rozsnyay Kálmán (1871-1948), Kühnemann Viktor (?-1915) és dr. Soó Rezső (1903-1980) tulajdonából került az Iparművészeti Múzeumba.

ex_libris_faun.jpg

Könyvjegyek szerte Európából

Az Europeana ex libris anyaga huszonkétezer alkotást tartalmaz. Számban ez is óriási. Összehasonlítani érdemes a két gyűjteményt, a magyart és az európait. Mit is gondolnak az olvasásról, az olvasóról a kor emberei? Egy kis kulturális, irodalmi szemléleti körképet kapunk a rajzok láttán.

Nagy téma a klasszika, a görögös megjelenésű alakok. Ez szinte sugallja, hogy az olvasás a művelt emberfők zárt birodalma.

Az európai ex librisek között megjelenik a gép, a jármű. Olvasni vezetés és munka közben? Milyen könyv lehet az, és milyen munka? De hát ez is egy vízió volt.

ex_libris_hattyu.jpg

Semmi sznobéria, jöhet a formatervezett férfi és nő

Ami furcsa és szokatlan: a meztelenség jelenléte. Az ex libriseken nyüzsögnek a ruhátlan nimfák, idillikus, fedetlen nemtők, varázslatos tündérek falevéllel takarva. A férfiaknak is kijut a pucérságból, csupasz pőreség daliák néznek le a képecskékről. Kedveltek a faunok, a kentaurok, és az ágaskodó pegazusok.

ex_libris_faklyasok.jpg