Ingyen e-könyv: nívós és korlátlan kínálat

Michael Hart, a legenda szerint az első e-könyv kreátora, érdekes és szimpatikus személyiség. Ez a nagy mester, csöndes kultúrember – aki talán az egyetlen, aki nem gazdagodott meg az Internet nagy feltalálói között – már a múlt század hetvenes éveiben azt gondolta: az e-könyv eszköznek és tartalomnak együttesen nem lehet más célja, mint az, hogy mindenki saját maga rendelkezhessen otthon szinte az egész világirodalommal. Ez gyakorlatilag meg is valósult. Megalkotta a PC (Personal Computer) mintájára a PL (Personal Library) fogalmát. Sokszor idézett kijelentése volt: 

„A tanulás önmaga jutalma. Nem tudnék ennél többet mondani.”

Kézzelfoghatóbb axiómája azonban a következő:

„Két dolog van a világon, ami tényleg ingyenes és kimeríthetetlenül rendelkezésre áll: a levegő, amit beszívunk és a Gutenberg-projekt könyvei.” (Angol eredetiben: There are two things in the world that are truly, totally free with an endless supply. The air we breathe and the texts on Project Gutenberg.”)

Csakhogy igaz-e ez az állítás? Igazabb, mint valaha. Könyvek százezrei érhetők el, bennük magyar nyelven is gazdag gyűjteményekkel.

self-publishing_tortenet.png

Aki olvasni akar, könnyen jut könyvhöz (legálisan) az interneten

Hazai és globális tárak ontják – legális módon – az ingyenes magyar nyelvű írásművek tízezreit. A szabad könyv az internet legnagyobb kulturális lehetősége. Szórakoztató és magvas irodalom egyaránt letölthető mindennemű anyagi ráfordítás nélkül: már akkor persze, ha tudjuk, hol találhatók meg a térítésmentesen, legálisan kínált művek. Csak felsorolásszerűen tekintsük át, honnan lehet legálisan e-olvasnivalóhoz jutni. Az eszköz lehet bármilyen digitális gépezet: asztali PC, note-book, táblagép, telefon, és természetesen e-könyv-olvasó is.

Nemzetközi projektek:

Gutenberg Project 

Europeana 

Open Library (Nyitott Könyvtár)

Hazai gyűjtemények:

Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)

Digitális Irodalmi Akadémia (DIA)

Hungaricana

Könyvtári kezdeményezések, magángyűjtemények:

Kindlevarázs 

Magyar Társadalomtudományi  Digitális Archívum

Verseghy Ferenc Digitális Könyvtár

Folyóiratok ingyenes letöltési lehetősége:

Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis

Könyvforgalmazók ingyenes kínálata:

A nyomtatott könyv kereskedelmétől eltérően az e-book forgalmazásban kialakult az a gyakorlat, hogy az árusítóhelyeken, tehát a kereskedelmi portálon, a vásárolható könyvek mellett ingyenes kínálatot is nyújtanak. Ez tekintélyes nagyságrendű is lehet a magyar és a globális forgalmazóknál egyaránt. A legtöbb könyvkereskedő portálon külön is lehet keresni a free, ingyenes művekre. Többnyire a feltétel azonban a regisztráció, ami természetesen szintén ingyenes.

A legtekintélyesebb ingyenes gyűjteményt a magyar könyvkiadók és könyvforgalmazók között a Publio kínálja. A self-publishing innovációra épülő könyves vállalkozás a Publioboox portálján nagy számban dob piacra sikerműveket free alapon. Maguk a szerzők is jelentős mennyiségű kupont kapnak írásuk publikálásakor. A könyves szabadjegyekkel olvashatók olyan bestsellerek is, amelyek gyakran vezetik az e-könyves sikerlistákat.

Nagy online tartalom áruházak ingyenes kínálata

A tartalomplázák is nagy szélességben nyújtanak szabad hozzáférésű könyvkészleteket. Itt is bőséges magyar választék áll rendelkezésre. Néhány közülük:

Apple iTunes

Google Play

Amazon

Kobo

Magyar:

Multimédiapláza

Book and Walk

Könyv-keletkeztetési portálok választéka

Új könyves jelenség a self-publishing, a szerzői könyvmenedzselés. Ebben a könyv-horizontban az író többnyire nem anyagi okokból teszi közzé a művét, inkább a téma fontossága, a stílus, illetve az alkotói kedvtelés áll a középpontban. Ennek megfelelően a művek ingyenesen elérhetők. Magyar nyelvű anyag itt is rendelkezésre áll. Legismertebb:

Smashwords

Lulu

(Nem reklámként, csak példaként: a Könyvkonnektor blog posztjaiból összeállított  free kötetet (maga a feltöltés is ingyenes) már 979-en töltötték le 2018. év márciusáig. És nem csak Magyarországról, a világ számtalan zugából. (Jelentsen bármit is, három olvasó a saját könyvtárába is külön elhelyezte.) Ebben az a szokatlan és megrendítő, hogy magyar szerző írását, magyarul, itthon és globálisan egy amerikai portál közreműködésével érnek el olvasók.

Könyvcsatornák free állománya

Könyvelőfizetési vállalkozások is felveszik és kínálják az ingyenes könyveket. Itt is általában van néhány hónapnyi ingyenes teszt lehetőség, ez alatt kipróbálható a magyar készlet. Példa:

Scribd

A témáról bővebben:

Kerekes Pál: Könyvingyenesség a nyomtatott és a digitális korban. In: Korunk. 2018. (3. folyam), 2. sz. 112–118. old.