Felnőtt színező-könyv: app.-ok, letöltések

A 2010-es évek egyik könyvtípus-újdonsága a felnőttek részére készült színező-füzet. Néhány év alatt a műfaj példányai a könyvesbolti eladási listák élére kerültek. Kevesen gondolják, hogy a műfajnak van e-book változata is. Kiérlelt applikációk várják a gombnyomással kitöltő színeket nyújtó, ujjbeggyel irányított festőecsetek kedvelőit. Vannak minimalista előrajzok kezdőknek, és részletgazdagabb megoldások haladó művész-jelölteknek. Tény, és így lehet leginkább elképzelni a digitális színező verziókat, hogy a gyermekek részére készült kifestőkönyveknél sokkal részletgazdagabb előrajzok várják az amatőr koloristákat.

szinezo_gorog_elet.png

Téma: utazás, misztika

A színező kötetecskék többnyire irodalmi alapokra épülnek, gyakori a regényelemekből összeállított grafikus figurák felkínálása festegetésre. Elterjedt típus a rajzos útikönyv, ismert helyszínek, kedvelt városok grafikus megjelenítése: a színezés már a fantázia és az emlékek ötvözete lehet. Inspiráló, hogy természetesen az elkészült képeket ki is lehet nyomtatni.

 Az online elérésnek két módja van:

  • Online kifestőkönyv. Ezek a rajzprogramokkal kiegészített applikációk a nagy tartalomáruházakban érhetők el. Vannak köztük ingyenes alkalmazások, illetve fizetős könyvekből ingyenes minták is, de talán az a leggyakoribb eset, amelyben maga az applikáció, sőt néhány grafika is ingyenes, de mélyebb érdeklődés és tetszés esetén már darabonként vagy csomagban kell a rajzokat megvásárolni. A nyelviségnek itt természetesen nincs nagy szerepe, a címek is nemzetközi szavakból állnak (Példák az iTunes kínálatából: Stress Free Coloring App, Color to Relax)
  • Letölthetők és kinyomtathatók ingyenes lapok, grafikus oldalak, amelyeket teljesen hagyományos módon ki lehet színezni. A magyar honlapok közül két ingyenes és egy nemzetközi kitekintésű ajánlatot listázok a példa kedvéért:

 

Web- címek ingyenes kifestőkhöz

Rajzshop

Felnőtt Színező Portál

Just Color globális portál többezres ingyenes választékkal