Digi-ármádia

Összegyűjteni a világ minden tudását: ez a terv koronként felerősödik. Természetesen a „világ” alatt minden kultúra a saját hatókörét értette. Az alexandriai könyvtár is úgy volt világtéka, hogy az akkori mediterrán régió tudásintézményeként funkcionált.

Az internet új dimenzió. Valóban a világfalu kompetencia bázisa. Az Internet Archive a weblapokat gyűjti, rendszerezi, tárolja. Őrzi és indexeli a portálokat. Köztük a magyarokat is természetesen.

Csakhogy felmerült: nemcsak a fájlokat kellene archiválni, hanem az archiválókat is. A munkatársakat, az e-kultúra örökségének megszállottjait.

internet_archiv_csapat.png

A kínai agyaghadsereg mintájára egy vállalkozó művész el is készítette a porcelán szobrokat. Százhúsz figurát alkotott. Megszületett a kiállítás. Címe találó: Agyagtól a felhőkig. Mintha azt hallanánk ki ebből: a földiségből az égiségig. Valójában az agyagfigurák az archívum munkatársait jelképezik, a felhő pedig a felhőben való tárolást.

A munkatársak beültek egy ízben a saját szobraikkal egyazon terembe: a képek tanúsága szerint a szobrocskák élethűek. A fájlok vigyázói ma a művészet témája, nem mint hajdanán, a harcias lovas katona.

internet_archive_ferfi2.png

A projektről képben és videóban, valamint elemzésekkel számol be a Internet Archivists portál.

Az Internet Archívum és más globális portálok magyar vonatkozásairól: 150 millió óra könyv poszt.