A szabad olvasás hiánylistája

Az ingyenesen használható digitális könyvadatbázisok szinte korlátlan gazdagsága mellett (erről lásd Az ingyenes olvasás kalauza e-könyvet) joggal lehet hiányérzete az érdeklődő olvasóknak. Van néhány jelentős szerző, akinek az életműve nem érhető el a nagy magyar free e-könyvtárakból. A Magyar Elektronikus Könyvtár (klasszikusok lelőhelye) és a Digitális Irodalmi Akadémia (free kortárs irodalom) nem szolgáltatja a magyar szövegkultúra nagyjai közül éppen a legkeresettebbek némelyikét.

Akik kimaradtak: jelentős magyar szerzők ingyenes hozzáférés nélkül

Még nem közkincs több jelentős és olvasott író életműve. Sokféle okból dönthetnek így a jogtulajdonosok. Erről vagy beszélnek az érintettek vagy nem. Ha nincs biztosítva az ingyenes digitális elérés, az természetesen veszteség az olvasni vágyók részére. Különösen abból a nézőpontból sajnálatos ez, hogy kormányoktól függetlenül az aktuális kulturális vezetés mindenkor komoly áldozatokat hozott a nyílt magyar nyelvű e-könyvtárak létrehozása és fenntartása érdekében.

Akik nincsenek benne a digitális univerzum szabad köreiben, azaz nem érhetők el írásaik az legálisan működtetett free e-könyvtárakban:

Közeli időktől közkincs lesz:

Balázs Béla (2020-tól)

Molnár Ferenc (2023-tól)

Gábor Andor (2024)

Nyírő József (2024-től)

Szép Ernő (2024)

Herczeg Ferenc (2025-től)

Nagy Lajos (2025-től, bár egy írása megtalálható a MEK-en)

angi_vera.pngVészi Endre művei szabadon elérhetők a Magyar Elektronikus Könyvtárból illetve az író honlapjáról. A képen Vészi Endre művéből készült film, az Angi Vera egyik jelenete

Nagyon keresett, de jelenleg nem érhető el ingyenesen, és csak távolabbi időpontoktól lesz közkincs (alfabetikus sorrendben):

Csurka István

Fekete István

Heltai Jenő

Márai Sándor

Wass Albert

Weöres Sándor

Zilahy Lajos

Természetesen ez a lista nem teljes, nem is lehet az, hiszen nem vállalkozhat senki arra a bírói szerepre, hogy végérvényesen meghatározza, ki számít jelentős szerzőnek. Inkább csak arra szeretnénk itt utalni, hogy az ingyenes elérés igényének kielégítése rendkívül összetett gazdasági, kulturális, és informatikai feladat.   

Szabad olvasás, de nem szabad kereskedelem

Említeni kell a tisztelet hangján az olyan népszerű szerzők MEK aktivitását, akiknél a védelmi idő még nem járt le, mégis az örökös, vagy maga a még élő szerző engedélyezte a digitális szabad elérést a MEK virtuális polcairól. Ez nem jelenti a kereskedelmi forgalmazás lehetőségét más ügynöki szervezetek, vagy kiadók számára. A MEK könyvlicenszekről itt olvashat. Csak példaként: Vészi Endre, vagy még az életében (időközben elhunyt 2018-ban) erről intézkedő Papp Tibor költő, és a sokféle műfajban alkotó Baranyi Ferenc (műfordításai is elérhetők). Természetesen ez a lista sem teljes, sőt említeni kell, hogy egyre több kortárs szerző ad engedélyt a MEK-nek az ingyenes (egyes művek vagy teljes életművek vonatkozásában) felhasználásra.  

Az ingyenes könyvhozzáférésről részletesen az előző posztban olvashat.