Hallgass Olvasó! Pergő irodalom, kidobolt versek I.

A kortárs irodalom videós megjelenítése az internet egyik legnagyobb újítása és ígérete. Filmezett szövegről van szó igazából. A mű megszólaltatása csak a vers vagy próza, illetve annak részletének elmondására, gyakran felolvasására szorítkozik. Nincsenek képi effektek a felvételen, nem filmdramaturgiai eszközökkel közelítenek az alkotáshoz.

A nézettségi számok rendkívül magasak, akár a tízezres nagyságrendek sem ritkák. Összehasonlítva ezt a kortárs líra nyomtatott példányszámaival, annyi megállapítható: az internetes közönség igényli a mai szerzők műveit, ám vitathatatlan, hogy a papírkönyv mellett (néha talán helyett is) más megjelenési formákat támogat.

Tallózva a lehetőségek között:

Az Örkény Színház 24 művésze 24 kortárs költő versét mondta fel videóra. Ezek közül Varró Dániel Feleségem, ha felmegy a Facebookra című költeményét 26 000-nél többször hallgatták meg egy hónap alatt. A projekt eredetileg Élő költők társasága címen futott, majd 2018 januárjától új néven és megújult tartalommal Élő írók társasága gyanánt folytatódott.Ebben a sorozatban már kortárs prózaírók rövid, néhány perces írásait olvassák fel az Örkény Színház művészei.

Elsődlegesen a kortárs művek megismertetését tűzte ki célul az egyik leghallgatottabb online irodalmi hangbázis, a „Hallgass Olvasó! - Margó. fm.” Csak applikációként érhető el, iOS és Android rendszerű készülékeken egyaránt hallgatható. Tehát PC változata nincs, telefonon, tablet-en működik. Újabban az AranyKor, vagyis Arany János emlékév alkalmából készült ballada összeállítás is az állomány része. Fokozatosan fejlesztik, 2015 óta gyarapszanak a hangfelvételek. Mai kortárs szerzők művei, az irodalmi Aegon-díjra jelöltek írásai művészi tolmácsolásban szólalnak meg. A Margó Fesztivál, a projekt tartalomgazdája „irodalomnépszerűsítő hangoskönyvként” mutatja be a „Hallgass Olvasó!”-t. A részletes műsorlista és belehallgatási lehetőség PC-ről is:

Több éve futó sorozat a YouTube-antológiaként is emlegetett Versmaraton. Magát a kifejezést, a „versmaraton” szlogent több kezdeményezés is magáénak vallja. 2016–2017-ben a közszolgálati médiumok, valamint a Magyar Napló közös projektjeként százat meghaladó mű került rögzítésre ismert színészek előadásában, kortárs, illetve XX. századi költőktől. A felvételek egyedi helyszíneken készültek, az előadásmódok is perszonálisak, magas művészi szabadságfokon állnak. Csak néhány példa a nagyobb nézettségű szavalatok közül: