Hallgass és nézz Olvasó! Verspárbaj videón

Természetesnek vesszük, hogy az olvasás csöndes tevékenység. Némán siklik a szem a betűsorok felett. Ellentmond ennek a tapasztalatnak a hangoskönyvek sikere. Talán meglepő, ám évek óta igaz: a Magyar Elektronikus Könyvtár legnépszerűbb dokumentumai között folyamatosan vezető helyet töltenek be a hangoskönyvek. A havi sikerlistákon az első tíz helyezett nagy részét minden esetben klasszikusaink örökkévaló műveinek hangzó változatai teszik ki. Ebben a pillanatban is a dobogó három helyezettje között kettő hangoskönyv.

Gárdonyi Géza. Egri csillagok. Bornemissza Gergely élete

Biblia. Ószövetségi és Újszövetségi Szentírás

Melyik Biblia-változat?

Könyves eseményen alkalmam volt beszélgetni egy főpappal. Szóba kerültek a Bibliák elektronikus változatai. Rákérdeztem, ismeri-e a statisztikai adatokat az e-Bibliák olvasásáról? Nem, mondta. Úgy folytatta, megpróbálja kitalálni, melyik változat lehet a legnépszerűbb. Van ötlete ehhez. Akárhogy haladtunk, csak nem jutott el oda, ami pedig igaz: szövegváltozattól függetlenül a hangoskönyv Bibliák a legtöbbet forgatott (letöltött-bekapcsolt-hangosított) verziók. Meglepetés meglepetés hátán - kommentált.

Úgy tűnik, a szem mellett a fül is szerephez jut a könyvek tartalmának „megszólaltatásában”. Sok térben, temérdek helyszínen lehet feltűnés nélkül regényt, írásművet hallgatni: villamoson, vonaton, várószobákban. A kezdeti kazettás, CD-és fizikai darabosság után az audió irodalmi feldolgozások az internet térhódításával jutottak új platformokhoz. Globális portálok, hazai audioapplikációk, hangfájl gyűjtemények teszik széles választékban elérhetővé a klasszikus és kortárs szövegeket.

hangoskonyv_imidzs.png

A férfi, ha negyven; A nőci, ha negyven

Az ingyenes elérés legbővebb forrása a Magyar Elektronikus Könyvtár állománya. Közel háromszáz mű hallgatható meg. Nemcsak versek, regények, hanem felolvasott színművek is. Akad az állományban hangvers, audiokompozíció is (pl. Ladik Katalin: A négydimenziós ablak. Hangköltemények).

Szintézis Online portálról tölthető le a 2016-os év nevezetes verspárbaja. Milyen a férfi és milyen a (a versben nőci), ha negyven? Szabó T. Anna és Lackfi János egymásnak felelő versei taroltak a multimédiás portálokon. Kötet is készült a művekből Verslavina címmel.Lackfi János versének pontos címe: A nőci, ha negyen. Szabó T. Anna válaszversének címe: A férfi, ha negyven.

Egyedi, alkalmi felolvasások is bőven találhatók kulturális, irodalmi portálokon. Néhányat említve, csak ízelítőül, főleg a tízezres letöltést meghaladókat, hiszen lehetetlen felsorolni az összes kezdeményezést, kreatív megközelítést:

Pokorny Lia felolvas Lakatos Levente Szigor című regényéből

Irodalmi Jelen folyóirat, Film és Hang rovat: kortárs költők olvasnak műveikből.

Mezey Katalin: Omega és alfa

A vers szöveges változata, és részlet belőle:

Amit élő nem sejtett, sok ezer jelet láttam,
káprázó, ámult szemmel az elragadtatásban.
Évszázak sora múlik, magyarázzák a bölcsek.
Aki nem magyarázza, de hiszi, az a bölcsebb.