Történetgyár, bálázott sztorik: fanfic

Hazánkban is népszerű könyvkeletkeztetési forma a „fanfiction” szövegalkotói kapcsolódás.

A Wikipédia szerint: „A fanfiction vagy fan fiction szó a magyar nyelvben is meghonosodott angol kifejezés. Szó szerint »rajongói irodalom«-nak lehetne fordítani. Használatos rá a »fanfic« rövidítés is. A fanfiction valamely rendkívül nagy népszerűségnek örvendő műalkotás rajongók általi »továbbírását« jelenti. Ezekben a művekben hol magát a történetet folytatják, hol csupán az eredeti történet szereplőit mozgatják, az eredeti cselekménytől adott esetben homlokegyenest eltérő történetvezetéssel. A fanfictionök jellemzője, hogy többnyire nem papíron publikálják, hanem az interneten e célra létesített oldalain gyűjtik össze őket.”

Fanfic, fanart, podfic, hangosfic

A fanfiction felfutása a Harry Potter könyvek és filmek nyomán következett be. Fanfic alapanyag lehet a könyveken és filmeken kívül: tévéműsor, tévésorozat, színdarab, képregény, videós játék, anime, játék-applikáció. A fanfic oldalakon publikált írások tematikáját vizsgálgatva kiderül, hogy a szerelmi történetek vezetik a rangsort, romantikus fedőnéven. Az oldalakon erősen jelen vannak az erotikus művek is. Nem lehet elmenni néhány számadat mellett részvétlenül: a Merengőn, az egyik legismertebb hazai fanfic oldalon (2018. év júniusában) 4. 462 szerző 17. 341 története olvasható.

Magyar fanfiction oldalak (a felsorolás nem teljes körű, és nem is lehet az, mert nagy a leolvadás és a megszűnés aránya, valamint a gyors keletkezés állapota is jellemző):

fanfiction.png

A03 civil alkotói és befogadói mozgalom

A fanfiction népszerű globális közösségi oldala az Archive of Our Own (A03). Magyar fordításban, és magyar nyelvű oldalakon is használt elnevezés: „A mi archívumunk”. Magyar állomány jelentős, a keresőben lehet eleve nyelvre kutatni, így könnyen megtalálhatók a magyar szövegek. A site kiemelten rögzíti, hogy kizárólag non-profit alapon működik, így a portálon közölt írások szabadon letölthetők. Megjelenik egy új fogalom is: transzformatív szöveg. Az A03 működtetője egy civil szervezet: The Organization for Transformative Works (OTW). A03 applikáció iTunesról letölthető.

A mozgalommá terebélyesedő A03 magyar portállal is rendelkezik. Az oldal részletesen bemutatja a fan műfajok publikációs környezetét és az A03-hoz kapcsolódó civil kezdeményezéseket. Az organizáció neve magyarul: „Szervezet a Transzformatív Munkáért”. Missziójukat így határozzák meg: „A Szervezet a Transzformatív Munkáért (OTW) egy nonprofit szervezet, rajongók által üzemeltetve a rajongók számára; célja, hogy hozzáférést nyújtson a rajongói munkák és kultúrák történetéhez és gondoskodjon megőrzésükről.”

Az A03 néhány jellemző funkciója a honlap szerint:

  • rajongói munkák letöltése egy kattintással, többféle formátumban (ePub, HTML, Mobi, PDF)
  • szabad kulcsszavas rendszer, mellyel a rajongói munkák alkotói saját kulcsszavaikkal sorolhatják be műveiket
  • kommentek, gratuk és könyvjelzőrendszer
  • fejezetenkénti vagy teljes terjedelmű megtekintés lehetősége, valamint sorozat esetében a munkák linkelésének lehetősége
  • rajongói munka-gyűjtemények és kihívások tárolása
  • lehetőség a korábban máshová feltöltött rajongói munkák importálására.

További írások a fanfiction témakörben:

A fanfiction mint alternatív történetgyár

Az átélhetőség kérdése a fanfictionökben – A második személyű elbeszélés nyújtotta lehetőségek

Interjú Gyoka Lamarovval