e-book party I.: Könyv illat terítéken

Az e-book nem különbözik elődjétől, a nyomtatott könyvtől, ami a használat egyszerűségét illeti.

Mindig közel van, nálunk lehet, mint a könyv is. Ahogy kinyitjuk a papír könyvet és megkeressük a kívánt oldalszámot, ugyanúgy járunk el az e-könyvnél is. Elővesszük a szerkezetet és azonnal olvashatunk. Ha közben kiléptünk, semmi baj, az e-bookban is van könyvjelző, folytathatjuk zavartalanul. Akaratlanul tükröt is tart elénk a feljövő kezdő oldal: az utóbb olvasott műveket kérésre listázza.

Egyes gépekhez könyvillatú matricákat árulnak, más gépeknél a lapozás zaja (alternatív zörejekkel) is beállítható, hogy teljes legyen a nyomtatott könyv illúziója. Lehet beszerezni illat-gyertyákat is a könyv címéhez és hátteréhez igazítva. Régi könyv odőr mécsest magam is vásároltam, működik: amíg tart a láng, betört a könyvtár hangulat. Kioltás után kissé koromszag lett.

ekonyv_rendezveny_elte.png

A Kindle kijelzőjén könyvcímlapnak megfelelő képes grafika jelenik meg lekapcsolt állapotban, mintha igazi borító heverne előttünk. Az e-könyv-olvasó sok élmény, öröm forrása lehet. Ha rápillantunk némi használat után, nem egy gépely hever az asztalunkon. Az ágy melletti asztalkához is odaengedjük. Helyet kap a bőröndben is. 

Borítóval vagy anélkül?

Többnyire jár a könyvhöz egy tok, egy mappa, amelybe a szerkezet rögzíthető. Van típus, amelynek árában nincs benne ez a kiegészítő. Sokféle megoldást láttam: mágnessel kapcsolódót, gumival lefoghatót, fóliába csúsztathatót. Tartóssága ezeknek a beillesztéseknek kétséges hosszú távon, de a lényeg nem is ez. A kérdések kérdése: kötéstáblába fektetve, vagy anélkül tartsuk kézben az e-könyv-olvasót? A válasz csak az lehet: kinek, hogy kényelmesebb. Nem tagadom, a könyvszerűség miatt én először borítóval olvastam, végül legyőztem a gátlásokat, és a maga meztelen, műanyag valóságában használtam. Egy kézzel kényelmesebb tartani, beleértve a lapozás kezelését is. A borító a védelmet szolgálja már csak. Persze itt bejön a méret kérdése: minél nagyobb, annál inkább egy kézzel dolgozunk vele, ez a furcsasága. Persze a tableteknél más a helyzet, az már súlyosabb, egy kéznek nehéz teher.

A Kindle Paperwhite piacra kerülése megváltoztatta a helyzetet. Ez az eszköz már nívós könyvkötésre emlékeztető, finom tarsollyal érkezik. És amint kinyitjuk a kellemes tapintású kötést, felélednek a betűk a kijelzőn. Kezdődhet ...? Mi is? A billentyűzgetés? Böngészés? Szöveg-fixirozás? Text-küldözgetés? Értelmező aktivitás? Ne csábuljunk el, hagyjuk hatni a verset, regényt. A kijelzőn érkező üzenet katarzisa is hevít, olvad a kézben a zord bakelit. 

(Következő rész: Mit töltsek le és honnan?)