Már a pápa is észt

Mai nap vette át észt digitális állampolgárságát Ferenc pápa. Maga az észt elnök-asszony, Kersti Kaljulaid adta át a digi-csomagot. Aki már e-polgára Észtországnak, tudja, mit is rejt a kék doboz. Egy azonosító-kártyát, rajta a chippel, illetve egy pen drive-ban végződő tok szerkezetet, amelynek segítségével a kártya beolvashatóvá válik a számítógép részére.

A pápa a 37. 647-dik a sorban. 156 nemzet állampolgárai jelentkeztek már be a programba, köztük 137 argentin vállalkozó, a pápa honfitársai. A Szentatya kártyája segítségével hozzáférhet az észt digitális szolgáltatásokhoz, többek között a levelezés titkosításához, hatósági időjeggyel való ellátásához.

esz_kartya.png

Ferenc pápa az első államelnök az észt digitális közösségben. Kormányfők közül többen tagok, mint Angela Merkel, a japán, vagy a luxemburgi miniszterelnök - számol be az e-residency projekt vezetője blogjában az eseményről.

Észtország első függetlensége kikiáltásának századik évfordulóján az észt elnök asszony a pápát köszöntő beszédében kifejtette: Európának közösen kell megoldania a világot fenyegető problémákat, legyen az a migráció, a klímaválság, vagy a szegénység. A bezárt ajtók mögött csak a félelem nő, nem a kreativitás és a biztonságos jövő.

A történelmi Terra Mariana a sok szétválás és uralkodó váltás után, most ismét összekapcsolódik a pápai állammal. Digitálisan, elektronikus kultúrán keresztül.

Különös a pápával egy állampolgárságon lenni. Nagy út ez, a hajdani ministráns gyerek nem ilyen közvetlenségről hallott és látott. Változik a világ.