Bookline felmérés: az e-könyv esélyei nőnek itthon is

Ki, mikor, mennyit olvas? Este vagy utazás közben? Papíralapú vagy e-könyveket olvasunk inkább? Mi akadályozza meg az olvasókat abban, hogy inkább az új technológiát használják, és nagyobb számban olvassanak e-könyveket? Mindezekre fény derül a Bookline e-könyv olvasási szokásokat firtató kérdőívére adott válaszokból.

ebook_olvasas-1920x1280.jpg

A Bookline több mint 7 000 (7022) főre kiterjedő olvasási szokásokat vizsgáló kutatása során kiderült, hogy a válaszadók majd 60%-a utazás közben olvas. Míg az idősebb generációnál egyértelmű, hogy induláskor egy könyvet dob be a táskájába, addig a fiatalok inkább a telefonjukhoz ragaszkodnak, az az amit biztosan nem hagynak otthon. A napi olvasási adag, ami a válaszadók 40%-ánál fél és egy óra közé tehető, leginkább az iskolába, munkahelyre tartó idő. Az olvasási szokásokat firtató kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy a nagy többség (84%) még most is az esti, ágyban történő olvasást preferálja, legyen az nyomtatott vagy e-könyv, vagyis az esti olvasás tekintetében kevésbé fontos a hordozó típusa. A válaszadók elenyésző számban, mindössze 9%-ban mondták azt, hogy nem érdeklik őket az e-könyvek, a többség nyitott az új olvasási lehetőségre. Ráadásul, ha már az e-könyvekről van szó, a válaszadók 38%-ban választották a telefont, mint preferált e-könyv olvasási eszközt.

Érdekes adat, hogy mi ösztönözné e-könyv olvasásra az eddig nem e-könyv pártiakat: 62%-uk jelentette ki egyértelműen, hogy bár ez e könyvek nagyjából 30%-al alacsonyabb áron kaphatók a nyomtatott társaiknál, ha alacsonyabb áron vehetné, akkor az e-könyveket választaná. 52%-ot az inspirálná az e-könyv vásárlásra, ha olyan könyvet olvashatna, ami nem jelent meg papíralapú változatban, és ugyanilyen arányban lenne érv az e-könyv vásárlás mellett, ha olyan könyveket vehetnének meg, amit az antikvár piacon nem, vagy csak nagyon nehezen érhetnek el.

A kérdőívet kitöltők arról is nyilatkoztak, hogy miért hasznos, vagy fontos számukra az e-könyv olvasás. 34%-uk számára az e-könyv olvasás azért áll elől az online aktivitás preferencialistáján, mert a könyv megvásárlása gyors, kényelmes és egyszerű, és mert a vásárlás után rögtön olvashatnak. A megvásárolt könyvért nem kell elmenniük a boltba, vagy online rendelés esetén nem kell megvárniuk, amíg kiszállítják. A kérdőívet kitöltők kiemelték továbbá, hogy a megvásárolt könyv egyszerre több platformon is elérhetővé válik (számítógép, e-könyv-olvasó, bookline reader), ami azért is fontos, mert 45%-uk olvas e-könyv-olvasón, 38%-uk okostelefonos/tabletes applikáció segítségével fér az e-tartalomhoz, és 17% az, aki számítógépen olvas.

Akik olvastak már e-könyvet, tovább lépnek. 42%-uk húzta be azt, hogy szokásukká vált az elektronikus lapozgatás, rendszeresen nyúlnak a digitális könyvespolcok felé. A kitöltők azon része, akik nem olvastak még e-könyvet, nyitottak az új felé:  67%-a érdeklődik az e-book konstelláció iránt.

A Bookline e-könyves választéka meggyőző. Könnyen áttekinthető módon, formásan-irodalmiasan prezentálja a portál a műveket. További előnye a Bookline kereskedelmi site-nak, hogy egyaránt kereshető az oldalon a könyv és határterületeinek minden fajtája: a nyomtatott és az elektronikus változatok, az antikvár állományok, és más tartalom-élvezetek, mint a zenei feldolgozások, mese hangoskönyvek, filmek, videók.  

A Bookline kínálatából: Akcióban az e-book!

A könyvről: “A teljes e-book-komplexum természetesen nem mindenkit érdekel, az emberek többsége egyszerűen gyakorlati ötleteket, használati tanácsokat vár. Ez az írás ezt az igényt igyekszik kielégíteni. Afféle e-book kisokos, de röviden. A könyv csak elektronikusan jelent meg. A tartalmat hangulatos, illusztratív fotók egészítik ki.”