Van digitális Március is? Forradalmi, demokratikus? Irók nyomában…

Az elektronikus könyv és környezete mozgalmas kultúra. Sarkall és felkavar a sok elérhető írás. A találatok folyton újabb és újabb keresésekre (Google és enter) ösztönöznek. Legálisan, szabadon hozzáférhető művek ezrei sorakoznak a virtuális polcokon. A Magyar Elektronikus Könyvtár vagy a Digitális Irodalmi Akadémia műremekek ezreit szolgáltatja az érdeklődőknek. Gyakorlatias egyszerűséggel, ingyenesen, „free alapon”, regisztrációt sem igényelve.

56186079_ml.jpg

Napokban rendezték az Olvasás Napját. Olyan már van, hogy Olvasás Éjszakája. Mikor lesz az irodalmi szörcsölés, a végtelen elektronikus szöveggyűjtemények órája? Mert ez a téma is megérdemelne látványos akciókat.

Csoóri Sándorhoz nyúlunk, hogy megértessük magunkat. A média túltengés ellen így szólt: „…ha régen szabadsághiányban szenvedtünk, ma valósághiányban szenvedünk folyamatosan.”

Majd így folytatódik az útmutatás:

„Ma hiába dongnak körül ilyen vagy olyan veszélyek, a veszély tudata botrányos eleganciával elillant belőlünk. Morgunk, sziszegünk, föl-fölidézzük az irodalom arany napjait, amikor egy-egy könyv, egy-egy vers többet ért, mint a tüntető tömeg. A demokrácia legfőbb eszköze nem a könyv, nem a nagy szellemek sugárzó hatása, hanem a másnapra eldobható újság, a minden egérlukból helyszíni közvetítést sugárzó televízió – írja Csoóri Sándor nem is olyan régen, 2003-ban. (Elveszett utak. A mennyezetről lezuhant csillár.)

csoori.png

Hogy jön ide a digitalizáció, az elektronikus könyv?

Annyiban, hogy vélhetőleg sosem találtam volna rá ezekre a mondatokra, ha nem képernyő előtt ülök. Pedig de sokat koptattam a könyvtári olvasótermek székeit. Annak idején, a Szabó Ervin patinás falai között katalógusszekrények sora kígyózott a termekben. Szorgos értelmiségi munkálkodók forgolódtak előttük. Társasági érzete volt a könyvtárlátogatónak, röppentek az órák. Ma más a helyzet, elfogadom: egyedül kínzom a klaviatúrát, de végül csak felugrik az a találó mondat, amiért érdemes volt gép elé kuporodni. Persze továbbra is van könyv, falon futó polcsor kötetekkel, ez is igaz. Szabad a választás, nyúl a kéz a műért, vagy pereg az ujjakon az URL cím. Sokféleképp lehet eljutni a betűkhöz. A szöveg nagy kalandja folytatódik a hálózaton, néhány évezrednyi statikus hordozó után. A könyv expressz robog tovább.