Kassák hol vagy? Politikusok keresnek…

„Romboljatok, hogy építhessetek! És építsetek, hogy győzhessetek!” Ez áll Kassák híres képversén. Ő az a művész, akit minden lehetséges kor üldözött, legyen az monarchia, tanácsköztársaság, Horthy-éra, Rákosi és Kádár szocializmus. Most azonban egyre többször idézik műveit. Különösképp a politikusok a jelenlegi  kultúrkampfban. Mi ez a reneszánsz?

Másik híres Kassák idézet:

„Alkotni – nem alakítani!”

Ez is bevonatkoztatható ma, bár 1924-ben keletkezett aforizma. A kommunisták-bolsevisták ilyen szövegekért tagadták ki a mozgalomból Kassákot. Megalkuvó szocdemnek minősítették. A jobboldal ma felveszi a fonalat. Véleményformálóik úgy nyilatkoznak, ők nyitottak minden irányban, hisz Kassákot is olvasnak, mi több, az egyik kedvencük.

A kultúrpolitikai adok-kapok részleteire most nem térünk ki. A blog irányultságának megfelelően a témakör e-book vonatkozásait említjük. Maga L. Simon László, korábbi államtitkár írja:

„Nem árt, ha a kulturális újságírás területére kalandozó írástudók gyakrabban olvasnak Kassákot…”.

Na igen, de hol? Hogyan hozzáférhető Kassák elektronikusan, ingyenesen?

Igazából a teljes irodalmi életmű ingyen olvasható. A Digitális Irodalmi Akadémia Kassák portálja szolgáltatja a teljes Kassákot. Szabadon, jól kereshetően, többféle struktúrában listázva a nagyon bő anyagot.

kassak_portre.png

Érdemes szólni néhány különlegességről. A Magyar Elektronikus Könyvtár közreadja Kassák kultúrpolitikai kiáltványát (1926). Címe: Az új művészet él. Különösen ajánlhatók Kassák folyóiratai. Ezek közül jelenleg csak a Ma című lap érhető el, ez is az Österrechische Nationalbibliothek digitalizálásban. Kassák kultúrpolitikai alapvetése Babits Mihály egyik írására reagálva olvasható a Nyugat 1935/6-os számában. Címe.”Írástudókkal” szemben – a kultúra védelmében”. Ebben a mindenkori politikusokra utalva ezt írja:

„Az íróban nem az alkotásra hivatott kortársat, hanem a pillanatnyi szolgálattevés emberét keresték. Aki úgy indult el, mint alkotó művész, ők azt mindenáron megpróbálták riporterré, «közíróvá» alakítani.”

Emlékezetes Kassák vitája Babits Mihállyal

A Nyugat 1916. évi szeptemberi számaiban olvashatók az összecsapás szövegei. „Nagy vakságok és sok kis betyárságok után”- írja Kassák, köszöni, hogy a nagy irodalomszervező rájuk veti szemét és elkezdődik egy párbeszéd.

Kassák hanganyagok

Kassák azonban nem csak az írott lapokon van jelen, jelentős verseinek ingyenesen letölthető audió gyűjteménye is. „A ló meghal, a madarak kirepülnek” eposznak két változatára hívnánk föl itt a figyelmet:

Kassák Múzeum oldaláról kép és vers mix

Latinovits felolvasásában a vers

Egy Kassák jó tanács "Az új művészet él" kiáltványból:

„Nem az eldologiasodást, hanem a dolgok használhatóságát akarjuk.”

kassak_uj_media.png

Az avantgard és az e-book kapcsolatáról tanulmány:

Iskolakultúra 2015 július-augusztusi számából: Kerekes Pál: Avantgard könyvmegújító törekvések e-könyves szempontból

Ugyanez angol nyelven: From the Gutenberg Galaxy to the Googletenberg Universe